Olvasóink értékelése:  / 1

A DTK születése

  Nehéz megragadni a pillanatot, amikor egy gondolat megszületik, amikor egy idea életre kel, amikor a semmiből valami testet ölt. Az már kézzelfoghatóbb, amint a gondolatból kiejtett, vagy papírra vetett szó keletkezik. A tett pedig, és annak eredménye, ami szerencsés esetben a szó nyomdokába lép, már mindenki számára nyilvánvaló, szemmel látható.


Ha a Dunántúli Terepíjász Kupa születésének körülményeire vagyunk kíváncsiak, a 2010-es évre kell visszatekintenünk. Ekkoriban kezdett általánossá válni az öreg tereprókák körében a nézet, hogy szeretett sportjuk háza táján nincs minden rendben, hogy ezek az idők nem úgy kerülnek majd be az íjászat nagy enciklopédiájába, mint a terep szakág aranykora. A DTK szempontjából teljesen mellékes, hogy a terepíjászat ténylegesen mostohagyerekké vált-e ekkoriban, mivel a kezdeményezés nem valami ellen, hanem valami mellett jött létre. A fontos az, hogy az érintettek úgy érezték: a dolgok sokkal jobban is mehetnének.

Valami volt a levegőben, valaminek történnie kellett. Aztán egy téli teremversenyen folytatott baráti beszélgetés során kipattant az alsóörsi szikra. Számtalan példát láthattunk már rá, hogy egy alulról induló kezdeményezés miként vált sikertörténetté, és bizonyult életképesebbnek felülről érkező vetélytársainál. Ugyanez történt a DTK esetében is.

A háttérben húzódó motiváció bizony nagyon fontos. Ez a történet nem kényszerűségről, profitról, vagy az íjászat gazdasági alapokra helyezéséről szólt. Egyetlen célt látott mindenki maga előtt: a terepíjászat népszerűsítését, és egyetlen forrásból merítette hozzá az energiát: a sport szeretetéből. Ugyanezt látták és érezték a pápai, a kaposvári és az ajkai klubok vezetői is, akik nyitottak voltak az első pillanattól kezdve, és egy emberként sorakoztak föl az ötlet mögé. Nem maradt más hátra, mint a szabályrendszer kialakítása, és az első versenyek megrendezése.

A 2011-ben debütáló versenysorozatot rengeteg pozitív visszajelzés követte. Az ötletnek elsöprő sikere volt. Köszönhetően a gondosan kiválasztott vadregényes helyszíneknek, a professzionális rendezésnek, a befektetett munkának, és az ismerős-barátságos arcoknak, akik mindenütt felbukkantak, igazán élvezetes terepversenyeken vehettünk részt. Két alkalommal extrém időjárási körülményekkel is meg kellett küzdenünk, csakhogy legyen majd miről adomázni évek múltán a kandalló tüze és egy pohár jó bor mellett. Mindezek után kétség sem férhetett ahhoz, hogy a történetnek folytatódnia kell.

A 2012-es év Szigetvár, mint ötödik helyszín csatlakozását hozta. A terepíjász hagyományokkal rendelkező klub szinte gondolkodás nélkül mondott igent a megkeresésre. Az Alapító Atyák* szándéka szerint a bővülés ezzel véget is ért. A cél változatlan: a szakág népszerűsítése. Ehhez pedig minőségre (minőségi versenyekre) és nem mennyiségre van szükség.

Mi itt Alsóörsön büszkék vagyunk arra, hogy ennek az ötletnek a gazdái lehettünk, és hiszünk abban hogy egyszer majd rangot jelent minden egyesületnek egy DTK forduló szervezése. Hogy a sorozat útja merre és meddig vezet, biztosan még nem tudható. Ötleteknek, terveknek, álmoknak nem vagyunk híján. Az FAWR** által megjelentünk a nemzetközi pódiumon is. A többi már csak rajtunk, terepíjászokon múlik.

 

* Founding Fathers (Alapító atyák - Washington, Adams, Jefferson, Madison, Monroe: A Függetlenségi Nyilatkozat, illetve az USA alkotmányának aláírói)
** FAWR – Field Archery World Ranking (Terepíjász Világranglista)

by JAZ


Belépés

Közeledő események

Nincsenek események

Statisztika

Cikkmegtekintések találatai
143835