Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Terepíjász OB Alsóörsön

Büszke vagyok rá, hogy a Magyar Íjász Szövetség bennünket kért fel a 2015. évi országos bajnokság megrendezésére. A megtisztelő feladatnak szívesen teszünk eleget – mondta Molnár Ferenc, az ASE íjászainak szakosztályvezetője.

A nagy megmérettetésre július 18-19-én került sor 138 induló részvételével. A versenyt Hebling Zsolt alsóörsi polgármester, az ASE elnöke nyitotta meg, kifejezve örömét afelett, hogy településünk adhat otthont ennek a rangos sporteseménynek. Miután köszönetet mondott a szervezőknek az OB előkészítéséért és jó versenyzést kívánt a rekordszámú versenyzőnek, idézte a település jelmondatát, miszerint: Alsóörs vár, marasztal, visszavár.


Nem először járok a helyi szakosztály otthonában, az úgynevezett íjászkatlanban. Ideálisabb helyszínt elképzelni sem lehet egy terepverseny lebonyolításához, ezt még laikusként is észreveszi az ember: a domborzati viszonyok, a szintkülönbségek, az erdő sétaútjai, az egyedülálló amfiteátrum mind - mind hozzájárul a maga módján ahhoz, hogy sikeres versenyt lehessen rendezni ebben a közegben. Ami pedig a látványt illeti, az idén új elemmel gazdagodott, a fák lombkoronái közül, akár egy színpadkép, előbukkan szép új kilátónk, alig karnyújtásnyira a gyülekezés helyszínétől.

Mielőtt a verseny elkezdődött, a két versenybíró, Fehér János László (Kapos Íjász Szövetség) és Czeróczki Béla (Fekete Medve Tápiószegcső) elé járult az OB népe, a technikai ellenőrzést lebonyolítandó. Mint azt a két tapasztalt, nagy tekintéllyel rendelkező döntnöktől megtudtam, ilyenkor a versenyengedély, a sportorvosi alkalmasság igazolása, valamint az íj- és tartozékainak vizsgálata    képezi az ellenőrzés tárgyát. A jó eredmény fejben dől el – vallják: ki mennyire tud minden más körülményt kikapcsolva összpontosítani az adott pillanatban. Alsóörsöt kiváló helyszínnek tartják, az ország hét régiója közül a legideálisabbak egyikének. Ahhoz pedig, hogy a versenyen minden rendben legyen, és a résztvevők érezzék jól magukat, a maguk módján ők is próbálnak hozzájárulni. Hogy ez Alsóörsön mennyire sikerült, arról alkalmam volt meggyőződni. Megkérdeztem a bajnokságon indulók némelyikétől azt is, hogy milyen módon és miért lettek éppen az íjászat szerelmesei.

Dr. Morzál Ádám veszprémi jogász a verseny szervezőinek egyike. Számára a gyermekkori játék négy évvel ezelőtt öltött sportolási formát, nem véletlenül kapott karácsonyi ajándékként az öccsétől egy angolszász típusú long bow íjat. Sportegyesületet az internet segítségével keresett, és meg is találta szavaival élve a legjobbat, az alsóörsit. Mindig is érdekelt a történelem – mesélte, ezért egy haditorna egyesületben történelmi versenyeken az ASE színeiben beöltözve is szokott lőni. A terepíjászatot nálunk ismerte meg, nagyon szereti.
Szélesy Bence, a veszprémi Táncsics Mihály Szakközépiskola végzős diákja, aki két éve tartozik az íjászok nagy családjába, első íját a nyolcadikos ballagására kapott pénzből vette. Érdekes – mesélte, hogy egymástól függetlenül mindkét mamám azt javasolta, hogy az Alsóörsi Sport Egyesületben versenyezzek. Én ezt megfogadtam, és jól tettem. Itt sokat segítettek, tanítottak, tanácsokkal láttak el. Vadász reflexíjjal többször végeztem már dobogós helyen. Ez most sajnos nem történhet meg, mert tegnap eltört az íjam, ezért az OB –n a szervezők munkáját segítem.

Ezt a sportágat nem lehet elég korán kezdeni. Amikor a soproni Lővér Íjász Egyesület 6. osztályos versenyzőjével, a bájos Czupy Enikővel megismerkedtem, még nem tudtam, hogy hamarosan sporttársa, egy komoly harmadikos, Szabó Szebasztian is riportalanyom lesz. A sümegi íjászbemutatón látottak csak megerősítették az elhatározásomat – mesélte Enikő, a motiváció magától jött. 2014. szeptemberében megnéztünk egy edzést, tetszett, maradtam, olyannyira, hogy 2015. júniusában irányzék nélküli vadász reflexíjjal diákolimpiát nyertem Budapesten. Terepversenyen most indulok először, újdonság lesz a változó táv. Arra a kérdésre, hogy milyen hozadéka van számára ennek a sportnak, így válaszolt: fegyelem, türelem, állóképesség.

Ami azt illeti, ezekkel a képességekkel a kilenc esztendős Szebasztian is rendelkezik, különben nem sikerült volna ebben az évben már tizenegy arany és egy ezüstérmet nyernie. Büszke is rá az édesapja, tagadhatatlanul. Bár a roppant értelmes kisfiú minden kérdésre kifogástalanul válaszol, bizonyíték is akad az általa elmondottakra: édesapja lejátszik számomra egy TV által készített felvételt, Szebi életének első versenyét, amelyet óriási fölénnyel nyert meg. Kedves történet hangzik el a kezdetekről, de a hangsúly ma már a méltó folytatásra helyeződik át.
A versenyzők között sétálva nem lehetett nem észrevenni két kuriózumot. Az egyik egy sapka, amelyet lassan teljesen beborítanak a jelvények. Tulajdonosuk, a MALÉLV színeiben induló Kakas István válogatott kerettag, aki 2014-ben V. helyezést ért el Columbiában a világjátékokon. Jelenleg az októberben Lengyelországban megrendezésre kerülő EB –re készül. A jelvénygyűjtést a sportbarátság elősegítőjének, egyben a stressz oldás módszerének tekinti. A másik feltűnő ruhadarab egy baráti ajándékként kapott mez, Kocsis Pálé, „Isten nyila” felirattal. A Budapestről érkezett kaszkadőr - filmes, két EB kupagyőztese, többszörös országos bajnok az íjászatot életformának tekinti. Amúgy íjak készítésével, javításával, átalakításával foglalkozik. Fiai, Zalán és Bence előtt jó példa áll, melyet ők követnek.
A verseny színhelyén működött egy büfé, az első versenynapon flekken, a másodikon babgulyás várta a megéhezett sportolókat. Akik róluk gondoskodtak: Szabó Zoltán és neje, Csilla, aki versenyezni is szokott, valamint Bécs Ferenc vadász, a pétfürdői egyesület tagjai. Az országos bajnoksággal egy időben zajlottak a Sirály parkban az I. Alsóörsi Sörfesztivál eseményei. Kedves gesztus volt a rendezőktől, hogy az OB versenyzőit vendégül hívták a verseny után egy korsó italkülönlegességre.
Bár az ország egész területéről, köztük Tatabányáról, Kerecsényből, Szentendréről is érkeztek versenyzők, ismét az ASE egyik tagját, a veszprémi Teke Gábort sikerült megszólítanom. A két diplomás műszeres analitikus elmondta, hogy gyermekkorában szerette meg az íjászatot, de mivel addig nem volt rá lehetősége, csak másfél évvel ezelőtt kezdett versenyezni, barátja ajánlására Alsóörsön. Eddigi legjobb eredménye csapatban egy II. helyezés. Ezt az érdekes sportot jó hobbynak, kikapcsolódásnak tekinti.

Voltak a versenyen drukkerek is. A pápai hölgyek: Völinger Jánosné nagymama és Gulyásné Kasza Piroska édesanya jobban izgult kísérőként, mint a Delta Ijász Egyesület ifjú versenyzői: Bakos Dominik és Olivér, valamint Gulyás Erik. A büszke hozzátartozók örömmel meséltek a gyerekek sikereiről és a mindennapokról.
Az eddig elmondottakhoz Molnár Ferenc, a rendező egyesület nevében annyit tett hozzá, hogy legjobb tudásuk szerint tettek eleget ennek a megtisztelő felkérésnek, örül a magas részvételi aránynak és annak, hogy Alsóörs méltó volt híréhez. Ezt megerősítette Máté Györgyi versenyiroda vezető, a Magyar Íjász Szövetség vezetőségi tagja is, aki elmondta, hogy községünket nemcsak központi fekvése tette alkalmassá az országos bajnokság megrendezésére, hanem az a tény is, hogy a szakosztály kiváló munkát végez. Ezt a véleményt sikerült most megerősíteni.
A 2015. évi Terepíjász Országos Bajnokság eredménye a www.alsoorsijasz.hu honlapon olvasható.

Kovács Piroska

Belépés

Közeledő események

Nincsenek események

Statisztika

Cikkmegtekintések találatai
143816